Gaziantep Üniversitesi bölgesinin en gelişmiş üniversitesi olması bakımından sürekli olarak bölge ve diğer bölgelerin şehirlerinden artan ilgi ile karşı karşıyadır. Özellikle bu ilgi son yıllarda lisansüstü eğitim seviyesinde de kendisini göstermiştir. Son yıllarda Spor bilimleri alanına artan ilgi ve talepler beraberinde lisansüstü eğitimin yükseltilmesi ihtiyacını da doğurmuştur. Bunun yanında ülkemizdeki akademik camiaya kaliteli, alanında etik ve doğru eğitim almış nitelikli personel kazandırma amaçlanmaktadır. Böylece ülkemizin akademik camiasına destek verilmiş olacaktır.  Türkiye’de zengin geleneksel kültür yelpazesi içerisinde, önemli yer tutan ve oluşum süreci yüzyıllar öncesine dayanan “ata sporları” günümüz koşulları içerisinde “Geleneksel Türk sporları” olarak isimlendirilmektedir.

Türk milletini diğer milletlerden ayıran önemli unsurlarından birisi de Türk halk kültürüdür. Türk halk kültürü Türklerin göçüp yerleştikleri devlet kurup egemen oldukları bütün ülkeleri kapsamakla birlikte, Anadolu’da geleneksel yaşamı sürdüren toplulukların yüzyıllar boyunca kendi dil, kültür ve beğenileriyle oluşturup yaşattıkları kültürün ortak adıdır. Türklerin yaşadıkları yerlere ve kültürel yapıya ait spor ve benzeri bedensel faaliyetler de Türk halk kültürünün önemli unsurları arasındadır. Türklerde yapılan belli başlı sporlar irdelendiğinde; Uzak Doğu’dan Mezopotamya’ya, oradan da Anadolu’ya uzanan kuşakta yapılmış arkeolojik kazılara göre; güreş, kılıç, okçuluk, atçılık, at sırtında top ve sopayla oynanan çöğen/polo, cirit, mızrak, at sırtında oğlak kapılan gökbörü, at sırtında ip üstünden sopa sıçratan cop, Kralı karşılama koşusu seyirtme, avcılık, pujila/boks, silahlı donanımlı yüzme, kılıç dansı matrak, saplı araçla rakip sırtına vurma tomak, taş atma, ağırlık kaldırma ve silahlı donanımlı kayak- gibi temel savaş eğitimi veren sporlar yapıldığı tespit edilmiştir.

Geçmişten günümüze, kaybolan veya yaşatılmakta olan yarışmayı hoşça vakit geçirmeyi sağlayan, aynı zamanda yardım, rekreasyonel, amaçlar taşıyabilen ve gelenekselleşerek günümüze kadar değişerek/değişmeden gelen ritüelleri barındıran sportif faaliyetleri “Geleneksel Sporlar ve Oyunlar” şeklinde özgün olarak ifade etmek mümkündür. Bu sporlar Türk toplumunun uzun yıllar süren kültürel pratikleri arasından süzülerek gelmişlerdir. Geleneksel Sporlar ve Oyunların şekillenmesinde elbette Türklerin yaşama biçimi, doğuştan getirdiği özellikleri, yaşadıkları yerlerin coğrafi özelliklerinin, yansımalarını görmek mümkündür. Geleneksel sporlar ve Oyunlar genel özellikleri açısından değerlendirildiğinde, temelinde dostluk, kardeşlik ve yiğitlik temalarının ön plana çıktığı görülmektedir. Geleneksel sporlar ve Oyunların birlikteliği sağlamak ve kaynaşma amaçlı yapılan zamanın en yaygın faaliyetleri olmakla birlikte toplumsal bütünleşmeyi sağlamada önemli işlevleri olduğu ve serbest zaman faaliyeti olarak yapıldığı bilinmektedir. Yüzyıllardan beri bazı değişimlerle günümüze kadar ulaşan kültür unsurlarından olan geleneksel sporlar ve oyunlar alanında yapılacak bilimsel çalışmalar geleneksel sporlar ve oyunların gelişimine ve tanıtımına önemli düzeyde katkı sağlayacaktır.